In raffinaderijen spelen anorganische zuren een cruciale rol in verschillende chemische processen, maar eventuele lekkage van deze levensgevaarlijke chemische stoffen vormt een groot risico voor de omgeving. Met onze oplossing is een lek – zelfs het allerkleinste – heel snel te traceren.
Gebruik deze ‘signaalverf’ voor lekdetectie van alle industriële zuren
Ons product is speciaal ontwikkelt voor raffinaderijen en is de meest eenvoudige oplossing om zelfs maar het kleinste uitstoot direct te signaleren. Het biedt onmiddellijke lekdetectie dankzij deze verkleurende verf.
De gele substantie verandert direct in rood als het in contact komt met een mineraal zuur. Bekijk het filmpje waarin de werking van de coating verbluffend eenvoudig wordt gedemonstreerd.
Verf pijpleidingen, afsluiters, flensverbindingen, lasnaden en andere mogelijke lekpunten met deze lekdetectie-verf en voorkom ernstige chemische lekkage!
Onze expert spreken?
On Guard signaalverf voor lekdetectie van zwavelzuur, zoutzuur, salpeterzuur, fosforzuur en HF-zuur
Met On Guard-signaalverf signaleer je onmiddellijk de lekkage van bijvoorbeeld waterstoffluoride (HF-zuur) bij alkyleringsinstallaties. Daardoor kunnen aardolieraffinaderijen hun fabrieken veiliger laten werken en tegelijkertijd het milieu beschermen.
On Guard heeft speciaal voor deze taak een signaalkleur ontwikkeld, die zelfs bij de geringste verontreiniging met zuren of logen een optische kleurverandering veroorzaakt. In het geval van zuren verandert dit van geel in rood en van basen in blauw. Zo kunnen afsluiters, flensverbindingen, lasnaden en andere mogelijke lekpunten permanent worden geverfd of gespoten en zijn ze direct klaar voor lekcontrole. Lekkages – zelfs de allerkleinste – zijn vanaf dan direct en eenvoudig op te sporen.
Deze raffinaderijen vertrouwen op onze signaalverf
Waarom gebruiken raffinaderijen levensgevaarlijke zuren?
In raffinaderijen spelen anorganische zuren een cruciale rol in verschillende chemische processen. Zo wordt zwavelzuur (H₂SO₄) toegepast bij alkylering om hoogwaardige brandstoffen te produceren en bij pH-aanpassing. Zoutzuur (HCl) dient voor het reinigen van installaties en regeneratie van katalysatoren, terwijl salpeterzuur (HNO₃) wordt ingezet voor nitratieprocessen en diverse syntheses. Fosforzuur (H₃PO₄) ondersteunt katalytische processen, en HF-zuur optimaliseert brandstof in het alkyleringsproces. Elk zuur heeft door zijn unieke eigenschappen een specifieke functie, wat essentieel is voor het verhogen van de efficiëntie van brandstof en productkwaliteit.
De zware gevolgen van een zuurlek
Raffinaderijen zijn primair zelf verantwoordelijk voor het milieu en de veiligheid in en om het bedrijf. Een lekkage van een leiding met deze giftige chemische stoffen heeft grote gevolgen voor de omgeving: denk aan het gevaar voor de persoonlijke veiligheid van medewerkers en omwonenden, het verkeer en het milieu.
Een ernstig incident met deze bijtende stoffen zal op zijn minst leiden tot onderzoek, extra inspecties en verscherpt toezicht. Om nog maar niet te spreken over de productie die weken stil kan komen liggen. Reden genoeg om deze risico’s zo veel mogelijk te willen inperken.
Gevaren en risico’s
Een lekkage van anorganische zuren in een raffinaderij kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor de veiligheid van het personeel als voor het milieu. Elk zuur heeft specifieke risico’s:
- Zwavelzuur (H₂SO₄): Sterk bijtend, kan brandwonden veroorzaken en schadelijke dampen afgeven bij contact met water.
- Zoutzuur (HCl): Zeer irriterend voor luchtwegen en ogen; kan metalen en beton aantasten.
- Salpeterzuur (HNO₃): Produceert giftige stikstofoxiden, schadelijk bij inademing en brandgevaarlijk in combinatie met organische stoffen.
- Fosforzuur (H₃PO₄): Corrosief voor weefsels en bijtend voor metalen.
- Waterstoffluoride (HF): Zeer giftig en dringt door de huid heen, veroorzaakt ernstige gezondheidsrisico’s en kan botten aantasten.
Gecontroleerde noodplannen en detectiesystemen zijn daarom essentieel om de schade bij lekkages te beperken en veiligheid te waarborgen.
Kleine zuurlekkages zijn lastig op te sporen
Bij het bedienen van (chemische) installaties die gevaarlijke zuren of logen verwerken, moet de dichtheid van alle elementen (afsluiters, flensverbindingen, lasnaden, etc) worden gewaarborgd. Maar dit is arbeidsintensief en gaat gepaard met hoge kosten. Daarom is het doorlopend bewaken en detecteren van zelfs de kleinste lekken in het systeem is niet altijd mogelijk. Ook omdat kleine lekken vaak niet ‘druipen’ en daarom niet optisch of door sensoren kunnen worden gedetecteerd, vooral in complexe systemen.