Kun je nat biogas meten met een thermische flowmeter?

Biogas is een zeer ‘nat’ gas en een accurate flowmeting van dit gas is voor traditionele thermische gasmassameters dan ook zeer lastig. 

Dit komt omdat de sensor door de hoge vochtigheid van het biogas sterker afkoelt dan dat bij ‘droog’ gas het geval zou zijn. Deze ongewenste extra afkoeling leidt bij standaard thermische gasmeters tot flinke meetfouten en hierdoor heeft dit meetprincipe in de biogasmarkt een slechte reputatie gekregen. 

Biogas meten dankzij eeuwenoud fenomeen

Kurz Instruments heeft met de nieuwe WGF-serie (Wet Gas Flowmeter) dit probleem ondervangen door een ‘thermische barrière’ rond de sensor aan te brengen.

Deze barrière is gebaseerd op het zogenaamde “Leidenfrost effect”: een fenomeen waarbij waterdruppels boven een oververhitte plaat lijken te zweven dankzij een dunne onzichtbare damplaag tussen de plaat en de druppels.

 

Intercontrol - Kurz flowmeter - Leidenfrost effect

 

De nieuwe WGF-flowmeters functioneren bij nat biogas zo goed vanwege hetzelfde principe. De sensoren in deze instrumenten worden namelijk zodanig verhit dat door een gelijksoortige damplaag de invloed van wisselende gasvochtigheid verwaarloosbaar wordt.

Verder is het bij dit type flowmeter niet nodig het volume te corrigeren op basis van druk en temperatuur (EVHI). Daardoor kan de installatie technisch veel eenvoudiger (en dus goedkoper) worden uitgevoerd. 

Bekijk hier de werking van de Kurz WGF biogasmeter

 

Meer lezen over dit onderwerp? 

Bekijk de specs van deze meter in onze catalogus 

Download(s)

Wilt u meer weten over nat biogas meten?

Bel ons of vul het formulier in. Wij leggen graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.