Is natural gas of biogas wel betrouwbaar te meten?

Natural gas en biogas zijn kostbare bronnen van energie. Het accuraat meten van deze gassen is essentieel voor een veilige en efficiënte energievoorziening. Toch blijkt dit door het hoge vochtgehalte voor de meeste gas flowmeters een bijna onmogelijk taak.

Waarom is een accurate meting belangrijk?

Uiteraard om gevaarlijke situaties te voorkomen; daarom is het noodzakelijk de druk, de temperatuur en de samenstelling van deze gassen secuur te monitoren. Daarnaast worden natural gas en biogas vaak gebruikt in combinatie met andere energiebronnen, zoals hernieuwbare energie. Accurate metingen moeten dan helpen de kwaliteit van de energiemix te controleren. Wat vervolgens weer bijdraagt de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen en de milieu-impact van de energievoorziening te verbeteren.

De uitdaging bij het meten van natural gas en biogas

Over deze uitdaging kunnen we kort zijn: vocht! Hierdoor is een 100% betrouwbare meting met de meeste gasmeters namelijk niet mogelijk. Dat komt doordat zij niet kunnen omgaan met de constant veranderende samenstelling van en het percentage vocht in deze gassen.

Kurz gas flowmeters zijn ongevoelig voor vocht!

Kurz Instruments heeft met de nieuwe biogas flowmeters dit probleem opgelost door een ‘thermische barrière’ in de sensor aan te brengen.

Deze barrière is gebaseerd op het zogenaamde “Leidenfrost effect”: een bekend fenomeen waarbij waterdruppels boven een oververhitte plaat lijken te zweven dankzij een dunne onzichtbare damplaag tussen de plaat en de druppels.

De nieuwe thermische biogas flowmeters functioneren zo goed bij nat biogas vanwege hetzelfde principe. De sensoren in deze instrumenten worden verhit zodat door een gelijksoortige damplaag de invloed van wisselende gasvochtigheid verwaarloosbaar wordt. Uiteraard zijn onze Kurz meters Atex-gecertificeerd.

Waarom natural gas en biogas meten met deze flowmeter?

  • Onder alle omstandigheden nauwkeurig en betrouwbaar
  • Altijd bedrijfszeker en bestand tegen vervuiling
  • ATEX non incendive / explosion proof gecertificeerd; geen safetybarriers nodig
  • Ongevoelig voor corrosieve bestanddelen
  • Directe uitlezing in massa; druk- en temperatuurcorrectie niet nodig
  • Onderhoudsvrij
  • Eenvoudige installatie
  • Bestaande flowmeters simpel te vervangen door passtukken
  • 3 jaar garantie
Kurz gas flowmeter

Bekijk hier de werking van de Kurz WGF flowmeter

Altijd onafhankelijk advies

Ons assortiment biedt een brede keuze aan instrumenten van verschillende topmerken, zodat wij voor vrijwel iedere toepassing de beste meter kunnen aanbieden. Maatwerk dus!

Meer nieuwsberichten