Flowmeters voor vloeistoffen

Flowmeters zijn meetinstrumenten die worden gebruikt om het volumetrische debiet van een vloeistof te meten dat door een pijp of ander kanaal stroomt. Deze instrumenten kunnen het totale vloeistofvolume dat door een leiding stroomt meten, maar ook de hoeveelheid vloeistof op een specifiek moment – om zo een proces te bewaken. Flowmeters worden gebruikt om een verscheidenheid aan vloeistoffen te meten en te regelen; variërend van water en olie tot gas en chemicaliën.

fabrikant
8
4
5
10
3
5
11
7
6
2
4
3
techniek
3
10
3
2
15
7
3
3
24
5
1
7
gas
3
2
2
2
vloeistof
7
29
21
9
22
8
toepassing
14
4
3
4
3
4
3
15
2
3
communicatie
1
1
3
2

Welke type flowmeter gebruik je voor welke vloeistof?

Het type flowmeter dat voor een bepaalde vloeistof wordt gebruikt, is afhankelijk van een aantal factoren waar onder: het type vloeistof, de proces condities, de door de gebruiker gewenste aflezing of signaal en de gewenste nauwkeurigheid van de meting. Hieronder een korte uitleg.

PD meters
PD staat voor Positive Displacement; positieve verplaatsing van de vloeistof. Bij dit soort flowmeters verplaatst een volume van een vloeistof die door de meter gaat van de ingaande naar de uitgaande zijde. Dit volume  is een vast gegeven en elke rotatie van de meter is dus een bekende hoeveelheid De K-factor van een PD meter is een aantal pulsen per volume, hiermee is de doorstroming en een totaal te berekenen met bijv. een totaalteller of batchcontroller. Voorbeelden zijn o.a. ovaalradmeters, schroefspindelmeters en tandradmeters.

Velocity flowmeters
Deze stroommeters meten de snelheid (velocity) van de vloeistof in een leiding om daarmee de flow te berekenen. Voorbeelden zijn onder meer ultrasone flowmeters en turbineflowmeters.

Massaflowmeters
Ook wel coriolis meters genoemd. Deze instrumenten meten de massa van een vloeistof die door de meter gaat en berekenen het (massa)debiet.

VA-meters
De Variable Area meters tonen de doorstroming door een vaak kegel-vormige vlotter die door de vloeistof omhoog wordt gestuwd in een gekalibreerde meetbuis. Een voorbeeld hiervan zijn de rotameters.