druktransmitters

Industriële druktransmitters zijn instrumenten die worden gebruikt om de druk van vloeistoffen of gassen te meten en om te zetten in een elektrisch signaal dat representatief is voor de gemeten druk. Vervolgens kan dit dit signaal worden doorgegeven aan een controller of andere apparatuur. Er zijn verschillende typen druktransmitters, elk met unieke kenmerken die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen en industrieën. Onder onze  collectie druktransmitters geven we een korte uitleg.

Hoe werkt een druktransmitter?

Een druktransmitter bestaat uit drie basiscomponenten: een druksensor, een converter en een outputapparaat. De druksensor meet de druk en geeft dit signaal door aan de converter. De converter zet het signaal van de druksensor om in een elektrisch signaal. Het outputapparaat geeft het elektrische signaal af aan de controller of andere apparatuur.

Er zijn verschillende typen druktransmitters, elk met unieke kenmerken die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen en industrieën. Hieronder proberen we enkele veelvoorkomende typen druktransmitters wat nader toe te lichten.

Dunne-film druktransmitters

Dit soort druktransmitters gebruiken een dunne film van weerstandsmateriaal op een substraat. Dat substraat kan papier, karton, kunststof, of een ander materiaal zijn. Het substraat is belangrijk omdat het de kwaliteit van de druk bepaalt. Wanneer de druk verandert, buigt het substraat en verandert de weerstand van de dunne film, wat vervolgens wordt omgezet in een elektrisch signaal. Deze druktransmitters worden gebruikt voor het meten van brandstofdruk en oliedruk en vind je dus veel in de Automobielindustrie. Maar ook in de Industriële automatisering voor drukmetingen in diverse industriële processen.

Piëzoelektrische druktransmitters

Dit type druktransmitter maakt gebruik van het piëzo-elektrisch effect, waarbij drukveranderingen leiden tot elektrische spanning. Dit effect wordt toegepast op kristallen die drukomzetting mogelijk maken. Ze worden ingezet in voor o.a. drukmetingen in vliegtuigen en ruimtevaartuigen, maar ook in medische apparatuur zoals in bloeddrukmeters en beademingsapparatuur. 

Capacitieve druktransmitters

Deze druktransmitters meten de verandering in de capaciteit tussen twee elektrisch geladen platen als gevolg van drukveranderingen. Deze verandering wordt vervolgens omgezet in een elektrisch signaal. Erg bruikbaar in HVAC-systemen waar deze druktransmitters druk meten in verwarmings- en koelsystemen. Capacitieve druktransmitters worden ook ingezet in de industriële procescontrole voor het meten van druk in chemische en petrochemische processen.

Resonante silicium druktransmitters

Dit soort druktransmitters maken gebruik van een resonantiebalk die de frequentie verandert onder invloed van druk. Deze frequentieverandering wordt omgezet in een elektrisch signaal. Ze worden ingezet in de procesindustrie voor bijv. drukmetingen in vloeistof- en gasleidingen, maar ook in toepassingen waarbij energie wordt opgewekt zoals bij stoom- en gasturbines.

Druktransmitters met capacitieve micromachining

Deze transmitters maken gebruik van micromachining-technieken om dunne diaphragma’s te creëren die onder invloed van druk vervormen. Deze vervorming wordt omgezet in een elektrisch signaal. Deze druktransmitters worden bijv. ingezet in de idustriële automatisering voor drukmetingen in productieprocessen. En ook bij medische toepassingen zoals het meten van intravasculaire druk in catheters.

Druktransmitters met resonante frequentie

Deze druktransmitters meten de resonantiefrequentie van een buis of membraan onder invloed van drukveranderingen. Erg geschikt voor  laboratorium- en industriële testtoepassingen of voor drukmetingen in vliegtuigen en raketten.

Silicium-spanningscel druktransmitters

Dit type meet de vervorming van een siliciumspanningscel onder invloed van drukveranderingen. De weerstand van de spanningscel verandert en wordt omgezet in een elektrisch signaal. Geschikt voor drukmetingen in chemische processen en olie-industrie, maar ook in HVAC-systemen.

Kunnen we je helpen?

Zoals bovenstaande laat zien hangt de keuze van het type druktransmitter af van factoren zoals de vereiste nauwkeurigheid, het drukbereik, de temperatuurcondities en de specifieke toepassing in een bepaalde industrie. Het is belangrijk om de kenmerken van elk type druktransmitter te evalueren in relatie tot de eisen van de toepassing en industrie – we helpen je graag!