clamp on flowmeters

Clamp-on flowmeters doen precies hetzelfde als de conservatieve flowmeters; zij meten de hoeveelheid vloeistof of gas die door een buis of slang stroomt. Maar – bij een clamp on flowmeter worden de sensoren simpelweg om de buis of slang geklemd (clamp on). De buis of slang hoeft dus niet eerst te worden opengebroken of doorgesneden om er sensoren in te plaatsen. Dit maakt dit type flowmeter een goedkope, supersnel inzetbare en onderhoudsarme oplossing.

De 3 belangrijkste kenmerken van clamp-on flowmeters:

Non invasief: De meter wordt om de buis of slang geklemd, zonder dat de buis of slang hoeft te worden doorgesneden of opengebroken. Dit maakt de meter zeer flexibel en onderhoudsarm.

Contactloos: De meter meet de stroming van het medium zonder dat er contact is met het medium. Dit maakt de meter geschikt voor het meten van agressieve of gevaarlijke media.

Nauwkeurig: Clamp-on flowmeters zijn volwaardige meetinstrumenten en dan ook even  nauwkeurig als flowmeters voor vaste montage..

Welke soorten clamp-on flowmeters zijn er?

Clamp-on flowmeters gebruiken ultrasone geluidsgolven om de stroomsnelheid te meten. Er zijn twee soorten ultrasone flowmeters: transit-time en doppler. Zeer nauwkeurig zijn, vooral bij schone vloeistoffen. Geschikt voor een breed scala aan vloeistoffen, inclusief water, chemicaliën en olie.  Area-velocity is een derde mogelijkheid, maar dat is eigenlijk ook doppler. Alleen is deze juist goed bruikbaar bij vloeistoffen met vaste deeltjes en /of lucht- en gasbellen.

Meer informatie vind je op deze pagina: Welke ultrasone flowmeter moet ik kiezen? transit-time, doppler of area-velocity?