Oscillerende zuiger flowmeters; wanneer gebruik je die??

Tecfluid Covol-serie

Bij een toepassing waarbij je het debiet van een vloeistof met een hoge viscositeit wil meten, kun je overwegen een oscillerende zuiger flowmeter te installeren.

Dit type flowmeters – ook wel piston-flowmeters, positive displacement-flowmeters of volumetrische flowmeters genaamd – zijn vooral geschikt voor vloeistoffen met een hoge viscositeit (maar kunnen eventueel ook bij lage viscositeit worden ingezet).

Tecfluid - Covol-serie oscillerende zuiger flowmeter

Hoe werkt een oscillerende zuiger flowmeter?

De werking ervan is gebaseerd op de beweging van een roterende zuiger, die bij elke omwenteling een kamer met een vast volume vloeistof vult en leegt. Een beetje zoals je een emmer vult en weer leeggooit en dat keer-op-keer herhaalt.

werking van een oscillerende zuiger flowmeter

Tecfluid – Covol-serie

De oscillerende zuigerflowmeters uit de Tecfluid COVOL-serie worden vervaardigd in verschillende materialen en met verschillende soorten procesaansluitingen, waaronder materialen en aansluitingen die geschikt zijn voor voedselgebruik. Ook zijn er speciale ontwerpen voor hoge druk.

Wat zijn de voordelen?

 • Het instrument kan zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd (zelfs onder een hoek), is bi-directioneel en geschikt voor alle stroomrichtingen zonder de nauwkeurigheid van de stroommeter te beïnvloeden.
 • Er zijn geen rechte leidingsecties voor of na de meter vereist en kan zelfs voor of na stroomverstorende elementen worden geïnstalleerd.
 • Het is ongevoelig voor veranderingen in viscositeit, dus ideaal voor toepassingen waar de temperatuur niet constant is.
 • Onder normale werkomstandigheden heeft het een lange levensduur. Normaal gesproken is het niet nodig om een ​​onderdeel te vervangen, maar als het nodig is, is de handeling eenvoudig en kan het in een paar minuten worden gedaan.

Daarnaast heeft het nog wat andere voordelen

 • Ongeëvenaarde herhaalbaarheid van ±0,3%
 • Hoge precisie
 • Het heeft geen stroom nodig, dus het kan overal worden geïnstalleerd
 • Ideaal voor doseertoepassingen

Zijn er ook nadelen?

Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden..

 • De vloeistof moet schoon zijn en vrij van zwevende vaste stoffen, die kunnen anders de roterende zuiger in de kamer verstoppen en/of beschadigen en de debietmetingen vervalsen. Mocht de applicatievloeistof toch vaste stoffen bevatten, dan is het essentieel dat er een filter voor de meter wordt geïnstalleerd om kostbare storingen te voorkomen.
 • Het vertoont een relatief hoge drukval , groter naarmate de viscositeit van de vloeistof hoger is.
 • De leiding moet altijd helemaal vol zijn, zonder luchtbellen of holten, om belangrijke leesfouten te voorkomen.

Wil je meer weten over andere instrumenten van Tecfluid?