Styreen productie vereist zorgvuldige afvoer ventgas

Trinseo in Terneuzen produceert diverse styreen-gebaseerde producten en materialen. Men vroeg onze hulp bij de meting van de ventgassen die daarbij vrijkomen.

Ventgas meting faalt door verkeerde techniek

Voor de meting van de ventgassen waren in de installatie oorspronkelijk ultrasone flowmeters serieel in het leidingwerk gebouwd. Deze dubbele meters, waarbij elke tweede meter de meetresultaten van de eerste controleert, zou een dubbele veiligheid (redundancy) moeten garanderen. Toch gaf de combinatie niet de gewenste resultaten. Dat kwam o.a. door interferentie van het ultrasone signaal die beide meters uitzonden en het feit dat dit type flowmeter bij lage flows simpelweg niet functioneert. Dat was uiteraard een probleem omdat deze zogenaamde ventgassen namelijk explosief, brandbaar of toxisch zijn en moeten daarom gecontroleerd afgevoerd worden.

Onze oplossing

Als alternatief voor deze toepassing adviseerden wij onze 454 FTB massa flowmeter van KURZ. Deze Ex-gecertificeerde flowmeters hebben een hoge turndown-ratio. Dat wil zeggen dat de meter over een bredere range van flow nauwkeurig kan meten – ook bij zeer lage flows. Dit is vooral nuttig in processen waar de doorstroming van het gas sterk kan variëren; zo ook bij de productie van styreen.

dubbele flowmeter ventgassen meten
styreen flowmeters t.b.v. ventgas meting

Als volgende stap werd in samenwerking met de technici van Trinseo een (demonteerbaar) pijpstuk ontwikkeld die wij naar Kurz in de VS verstuurden. Op dit pijpstuk werden in de KURZ-fabriek twee flowmeters simultaan gekalibreerd. Nu kan Trinseo er zeker van zijn dat de meters 100% dezelfde meetresultaten geven en volledig redundant kunnen functioneren.

Op dit moment staat deze constructie (pijpstuk + flowmeters) klaar voor inbouw. We houden je op de hoogte van de verdere inbouw en resultaten.

KURZ 454FTB

De Kurz Series 454FTB is een geavanceerde enkelpunts insertie thermische massaflowmeter voor industriële gasflowmetingen. Deze flowmeter kan worden geïntegreerd in bestaande buis- of leidingconfiguraties en ondersteunt hoge temperaturen tot 500°C.

De robuuste constructie maakt het geschikt voor zware omgevingen zoals chemische verwerking, energieproductie, en afvalwaterbehandeling.

De 454FTB biedt nauwkeurige, realtime metingen die procesoptimalisatie en kostenefficiëntie bevorderen. Het apparaat heeft ook ingebouwde functionaliteiten voor zelfmonitoring en rapportage van broeikasgasemissies.

Kurz-Insertion-Flow-Meter-454FTB

De voordelen van de Kurz 454FTB flowmeter

 • Hoge Temperatuurbestendigheid
  De 454FTB ondersteunt temperaturen tot 500°C, wat hem geschikt maakt voor extreme omgevingen.
 • Realtime Metingen
  Dit instrument biedt nauwkeurige realtime gasflowmetingen, wat helpt bij het verbeteren van procescontrole en efficiëntie.
 • Duurzaamheid
  De robuuste constructie is ontworpen voor gebruik in zware industriële omgevingen zoals chemische en petrochemische verwerking.
 • Zelfmonitoring
  Ingebouwde functies voor continue zelfmonitoring en sensorintegriteit, wat zorgt voor betrouwbare en consistente prestaties.
 • Brede Toepassingen
  Deze flowmeter is geschikt voor diverse toepassingen zoals verbrandingscontrole, broeikasgasemissies, luchtmonsters en monitoring van rookgasafvoer.

Styreen en de risico’s bij productie

Styreen is een belangrijke chemische bouwsteen voor de productie van diverse kunststoffen, zoals polystyreen, styreen-butadieenrubber, en ABS-plastics. Het wordt gemaakt door de dehydrogenatie van ethylbenzeen, een proces dat energie-intensief is en zeer gespecialiseerde apparatuur vereist.

Tijdens de productie van styreen komen verschillende gassen vrij. Deze zogenaamde ventgassen zijn explosief, brandbaar of toxisch en moeten daarom gecontroleerd afgevoerd worden. Als dat niet gebeurt zouden emissies van schadelijke stoffen zoals koolwaterstoffen, benzeen en andere vluchtige organische stoffen ernstige lucht- en milieuvervuiling veroorzaken. Door deze gassen te behandelen en gecontroleerd af te voeren wordt dit risico geminimaliseerd.

Deze afvoer is overigens ook belangrijk voor het handhaven van de juiste procescondities binnen de productie-installatie. Overmatige opbouw van gassen kan de efficiëntie van het productieproces verminderen en de werking van apparatuur verstoren.