Binnensilo of zaksilo – over inhoud meten en voorraadbeheer

De flexibele binnensilo is bijzonder geschikt voor verschillende industrieën, maar heeft qua voorraadbeheer de nodige uitdagingen. Bekijk onze oplossing.

binnensilo zaksilo intercontrol

Waarom een binnensilo?

Een binnensilo is een stabiele staalconstructie met daarin een stoffen zak, vandaar ook wel de naam zaksilo. Deze voorraadzak is gemaakt van scheurvast, ademend, elektrostatisch geleidend materiaal.

Omdat dit type silo eenvoudig kan worden aangepast aan verschillende vormen en afmetingen en makkelijk is te installeren, biedt het een kostenefficiënt alternatief voor de solide variant.

Geschikt voor..

De flexibele binnensilo is bijzonder geschikt voor verschillende industrieën. Het is een veelzijdige en efficiënte manier om materialen op te slaan, en daardoor een goede keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een veilige, kostenefficiënte en flexibele oplossing voor hun opslagbehoeften.

Zo gebruikt de voedingsmiddelenindustrie deze flexibele binnensilo’s voor de opslag van granen, meel, suiker. De chemische industrie voor het opslaan van vloeistoffen, poeders en granulaten, terwijl de farmaceutische industrie ze inzet voor het opslaan van medicijnen, supplementen en andere farmaceutische producten.

De uitdaging bij binnensilo’s

Nu spreken de voordelen van een flexibele binnensilo voor zich, maar er is toch ook een nadeel. En dat ligt in het voorraadbeheer. Dat heeft met name te maken met het vinden van het juiste type meetapparatuur en de bijhorende (on)mogelijkheden voor installatie. Daardoor kan de inhoud van de zaksilo niet echt nauwkeurig worden bepaald. Er wordt daarom maar al te vaak gekozen voor visuele controle van de inhoud van de voorraadzakken. En dit soort ‘natte-vinger-controle’ resulteert op z’n minst in een in-efficiënt voorraadbeheer. Onze laser niveaumeter i.c.m. randapparatuur brengt daar verandering in.

Onze meetoplossing voor binnensilo’s

De laser niveaumeter LTI..

Inmiddels hebben wij onze meetoplossing bij verschillende binnensilo’s kunnen installeren. Door eerst een platte, metalen stang boven de zak te plaatsen, kan de laser niveaumeter eenvoudig boven het materiaal worden gemonteerd en daardoor tot onder in de zak stralen.

Intercontrol - Transmetteur de niveau à laser LTI
Binnensilo zaksilo Intercontrol Georg Menshe 2
HMI randapparatuur binnensilo zaksilo Intercontrol

..gecombineerd met Red Lion HMI’s

Door meerdere lti’s te koppelen aan de HMI kan realtime en tegelijkertijd de voorraad van meerdere zaksilo’s worden gemonitord. Dat biedt enorm veel voordelen voor het voorraadbeheer.

Red Lion CR1000 CR3000 HMI bedieningspanelen

Meer Red Lion?

Kenmerken van de Laser Niveaumeter LTI

 • Meet alle verticale niveaus
 • Meet zeer fijne poeders, zelfs sneeuw.
 • Laserstraal met lage divergentie
 • Ter plekke af te stellen
 • Kan geconfigureerd zonder binnensilo te legen
 • ‘Air-purge’  om de lenzen automatisch stofvrij te houden
 • Geen afhankelijkheid van DK waarde

Voordelen laser niveaumeter LTI

Deze laser niveaumeter is niet alleen ideaal in hoge silo’s of grote opslagtanks, maar ook voor de flexibele voorraadzakken van binnensilo’s. Dit instrument meet eenvoudig het grillige niveau van zeer fijne poeders, granulaat en andere fijne grondstoffen. Onze LTI niveaumeter wordt zelfs ingezet om actuele sneeuwhoogtes te meten.

Om een LTI in bedrijf te nemen hoeft de zaksilo niet eerst leeggemaakt te worden. En de instellingen kunnen zelfs vooraf gedaan worden, dus geen tijdrovende kalibratie meer  nodig.

Meet grillige contouren

Meet door obstakels
(zoals rasters)

Meet elke hoek vanuit elke hoek

Ideaal voor binnensilo met:

 • graan, meel, suiker
 • poeders, granulaten
 • voedingssupplementen
 • farmaceutische grondstoffen
 • ondoorzichtige vloeistoffen