Kun je nat biogas meten met een thermische flowmeter?

Biogas is een zeer ‘nat’ gas en een accurate flowmeting van dit gas is voor traditionele thermische gasmassameters dan ook zeer lastig. Dit komt omdat de sensor door de hoge vochtigheid van het biogas sterker afkoelt dan dat bij ‘droog’ gas het geval zou zijn. Deze ongewenste extra afkoeling leidt bij standaard thermische gasmeters tot flinke meetfouten en hierdoor heeft dit meetprincipe in de biogasmarkt een slechte reputatie gekregen.

Biogas meten dankzij eeuwenoud fenomeen

Kurz Instruments heeft met de nieuwe WGF-serie (Wet Gas Flowmeter) dit probleem ondervangen door een ‘thermische barrière’ rond de sensor aan te brengen. Deze barrière is gebaseerd op het zogenaamde “Leidenfrost effect”: een fenomeen waarbij waterdruppels boven een oververhitte plaat lijken te zweven dankzij een dunne onzichtbare damplaag tussen de plaat en de druppels.

Leidenfrost effect

Het Leidenfrost effect ontstaat wanneer een vloeistof in contact komt met een oppervlak dat significant heter is dan het kookpunt van die vloeistof. Er ontstaat een thermisch isolerende damplaag die voorkomt dat de vloeistof direct verdampt.

Dit effect werd vernoemd naar Johann Gottlob Leidenfrost die het 1756 beschreef in zijn “Traktaat over enkele eigenschappen van gewoon water”. Sinds die tijd was er nog nooit een praktische toepassing van geweest – tot nu toe!

De sensor van de Kurz WGF-serie past dit zgn. Leidenfrost-effect toe en zorgt daarmee voor een werkelijk unieke en innovatieve flowmeting.

De nieuwe WGF-flowmeters functioneren bij nat biogas zo goed vanwege hetzelfde principe. De sensoren in deze instrumenten worden namelijk zodanig verhit dat door een gelijksoortige damplaag de invloed van wisselende gasvochtigheid verwaarloosbaar wordt.Verder is het bij dit type flowmeter niet nodig het volume te corrigeren op basis van druk en temperatuur (EVHI). Daardoor kan de installatie technisch veel eenvoudiger (en dus goedkoper) worden uitgevoerd.

Bekijk hier de werking van de Kurz biogasmeter

Download(s)

Meer weten over nat biogas meten?

Bel ons of vul het formulier in. Wij leggen graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.

Bekijk de specs van deze meter 

Meer nieuwsberichten