digitale drukmeters

Digitale drukmeters meten de druk met behulp van elektronische sensoren. De sensor zet de druk om in een elektrisch signaal dat vervolgens wordt versterkt en omgezet in een digitaal signaal. Het voordeel van digitale drukmeters t.o.v. traditionele mechanische drukmeters zijn de hogere nauwkeurigheid en de flexibelere inzetbaarheid. En door het LCD scherm is dit type ook nog eens makkelijker af te lezen.

Hoe werken digitale drukmeters?

Digitale drukmeters gebruiken een elektronische sensor om de druk te meten. De sensor kan een piezo-elektrische sensor, een condensator of een andere elektronische sensor zijn. De sensor zet de druk om in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt vervolgens versterkt en omgezet in een digitaal signaal. Het digitale signaal wordt weergegeven op een LCD-scherm.

Welke soorten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten digitale drukmeters met verschillende kenmerken, geschikt voor diverse toepassingen en industrieën.

Digitale manometers

Dit type drukmeter geeft de drukwaarden weer in digitale cijfers op een digitaal display. Het meetbereik is variabel en varieert per model. Deze meters hebben een hoge nauwkeurigheid. Ze worden veelal gebruikt in de procesindustrie zoals chemische fabrieken, voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische industrie, enz. Maar ook in HVAC-toepassingen. Bijvoorbeeld voor het bewaken van luchtdruk in verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen.

Digitale druktransmitters

Deze instrumenten geven de drukwaarden op een digitaal display weer, maar kunnen ook signalen uitsturen naar controle- en bewakingssystemen. Ze hebben een hoge nauwkeurigheid en kunnen via protocollen zoals 4-20 mA, Modbus, HART communiceren. Digitale druktransmitters worden bijvoorbeeld ingezet voor de continu bewaking en het regelen van druk in uiteenlopende industriële processen, maar ook geïntegreerd in automatiseringssystemen voor procescontrole.

Digitale drukcontrollers

Deze digitale instrumenten geven de drukwaarden weer op een digitaal display en kunnen de druk regelen met behulp van een ingebouwde controller. Dat gebeurt via instelbare setpoints en regelalgoritmen. Daarnaast kunnen er alarmen gegenereerd worden bij afwijkingen van de ingestelde druk. Inzetbaar voor productieprocessen waar strikte controle over drukniveaus nodig is, of bijvoorbeeld in testlaboratoria voor het nauwkeurig testen en regelen van druk in een laboratoriumomgeving.

Digitale druktesters

Deze instrumenten geven de drukwaarden weer op een digitaal display en worden veelal gebruikt voor druktests. Vaak zijn zij mobiel en draagbaar voor het uitvoeren van veldtests. De geregistreerde drukgegevens kunnen worden vastgelegd en opgeslagen voor latere analyse. Dit soort digitale druktesters worden vaak ingezet bij pijpleidinginspecties in de olie- en gasindustrie of voor het uitvoeren van druktests tijdens allerhande onderhoudsprocedures.

Digitale drukmeters met datalogging

Deze meters geven de drukwaarden weer op een digitaal display en kunnen gegevens opslaan in een intern geheugen voor later gebruik of analyse. Deze data kan ook weer gecomuniceerd worden met andere  computers of apparaten. Dit type instrument wordt veel gebruikt bij milieumonitoring – bijvoorbeeld  voor het registreren van drukfluctuaties in de atmosfeer – maar is uiteraard ook inzetbaar voor het vastleggen van drukveranderingen in laboratoriumomstandigheden.