Hoe kan je de doorstroming van slurry meten?

Martens en Van Oord is actief in de grond-, weg- en waterbouw. Men vroeg onze expertise om nauwkeurig de doorstroming van slurry te monitoren en bewaken.

De uitdaging bij slurry meten

Voor project ‘Kustversterking Cadzand-Maritiem’ wordt afgegraven grond, zand en klei in een trechtervormige bak met grote hoeveelheden water aangelengd, zodat precies het juiste mengsel ontstaat en deze slurry het via een Ø 350 mm pijpleiding getransporteerd kan worden.

De opdrachtgever wilde meten hoeveel water er deze bak instroomt en hoeveel water/slurry-mengsel er vervolgens uitgepompt wordt. Door de hoge abrasiviteit van het mengsel was het niet mogelijk om standaard in-line flowmeters toe te passen.

slurry meten maarten van oord kustversterking

Dwars-door-de-leidingwand meten

Intercontrol adviseerde om de DFM5 clamp-on flowmeters van Greyline in te zetten, welke dwars-door-de-leidingwand-heen de hoeveelheid slurry kunnen bepalen.

Deze bijzondere instrumenten zenden van buitenaf ultrasoon geluid door de leiding en kunnen vervolgens op basis van het Doppler-principe de doorstroming meten. Omdat het meetsysteem niet in aanraking komt met het slijtende medium, is er nauwelijks onderhoud nodig en blijven de investeringskosten laag.

ultrasone flowmeter

Op alle fronten winst

Door deze out-of-the-box-oplossing leverde niet alleen veel tijdwinst maar in combinatie met de redelijk prijs ook financieel voordeel. Daardoor loont het zich ook om bij kleinere baggerprojecten deze innovatieve flowmeters toe te passen.

Klik hieronder om de technische gegevens van deze flowmeter in te zien.

Meer nieuwsberichten