Luchtstroom meten – betere tomatenteelt door procestechniek

Looije Tomaten heeft een innovatief systeem voor klimaatbeheersing en luchtstroom meten gerealiseerd, speciaal voor de teelt van honingtomaten. Intercontrol leverde de meetapparatuur.

In de kassen van Looije worden op unieke wijze honingtomaatjes geteeld. In samenwerking met o.a. VB Climate en Priva is het systeem ActivAir ontwikkeld. Dit systeem forceert de buitenlucht door middel van ventilatoren en warmt met separaat regelbare verwarmingselementen vervolgens de koude buitenlucht op voordat deze in aanraking komt met de recirculatielucht. Hierdoor is ventilatie van de kas beter beheersbaar, wat weer grote voordelen heeft voor zowel de teelt als het energieverbruik.

Luchtstroom meten voor klimaatbeheersing

Intercontrol heeft zich met haar sensoren bewezen in luchtstroommetingen voor de industrie en GBS (Gebouw Beheer Systemen). Daarom werd ons gevraagd een passende oplossing te leveren a.d.h.v. het ontwerp, de inbouwvoorschriften en de bedrijfscondities. Er moest o.a. rekening worden gehouden met de temperatuur, luchtsnelheden, meetnauwkeurigheid, stabiliteit en de verwerking van het meetsignaal.

De juiste keuze

Nadat alle vereisten goed waren afgewogen, hebben wij de stromingssensor type SS20.500 van Schmidt Technology ingezet. De sensoren van Schmidt onderscheiden zich in de hoge precisie waarbij het meetsignaal ook lineair in zijn meetgebied blijft. De klimaatregeling krijgt uit alle ruimtes een meetsignaal dat resulteert in een regelsignaal op de ventilatoren. Ook wordt direct bepaald hoeveel buitenlucht er de kassen in mag.

schmidt luchtstroom meten looije - 1

Bekijk de video

Bekijk hier de specs van deze luchtstroommeter

Meer Schmidt Technology?

Meer nieuwsberichten