Waarom radar niveaumeting?

Radar niveaumeting wordt toegepast bij niveaumeting in tanks, industriële vaten en silo’s. Lees hier in welke gevallen dit type niveaumeter een goede keuze is..

Werking van de radar niveaumeter

Een radar-niveaumeter is een gecombineerde zender en een ontvanger. De radar zendt een hoogfrequente microgolf (GHz) de tank of silo in. Deze microgolven reflecteren op het product oppervlak, waarna de looptijd van de terugkerende puls kan worden gemeten. De geleide radar zendt de microgolf via een staaf of kabel (antenne) naar het productoppervlak; de vrije radar stuurt zijn signaal via de vrije ruimte door de lucht. De geleide radar is dus in contact met het product en de vrije radar niet. We onderscheiden de geleide radar-meter en de vrije radar. De laatste wordt boven het product geplaatst bijvoorbeeld op het dak van een silo of een tank. De geleide radar is ook geschikt voor situaties waar dit niet kan zijn, er is zelfs een gebogen versie.

Diëlectrische constante bepaalt de keuze

Doordat de geleide radar in contact staat met het product is deze nauwkeuriger en kan meer producten meten; ook producten met een lage diëlectrische constante. De diëlectrische constante van een product bepaalt of een radarmeting succesvol ingezet kan worden, deze constante bepaalt de signaalreflectie van het radarsignaal door het product. Hoe lager de diëlectrische constante, hoe slechter de meeste radarmeters zullen functioneren. Wij leveren echter radarmeters die zelfs producten met een zeer lage diëlectrische constante kunnen meten; vanaf 1.4.

Radar niveaumeting: de voordelen op een rijtje

Een radarmeter is eigenlijk eerder een afstandsmeter dan een echte niveaumeter. Doordat de afmetingen van de desbetreffende tank of silo bekend zijn, kan met behulp van de gemeten looptijd het niveau en de inhoud nauwkeurig worden bepaald.  Met geïntegreerde linearisatie of met externe signaalverwerking kan de inhoud vervolgens in elke eenheid worden weergegeven; m3, L, Ton, etc.

De microgolven van de radarmeter worden niet beïnvloed door druk of temperatuur. Ook stof, damp of nevelvorming hebben vaak weinig of geen invloed op de meting. Radarmeters hebben geen bewegende delen, en zijn hierdoor zeer betrouwbaar en storingsongevoelig.

Nog meer voordelen:

 1. Nauwkeurige meting:
  Radar
  niveau meters leveren meestal nauwkeurigere resultaten dan andere niveaumeters. Dit komt omdat het gebruik maakt van elektromagnetische golven om het niveau te meten, wat veel preciezer is dan andere methoden.
 2. Snelle meting:
  Radar
  niveau meters kunnen snel metingen verrichten, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor toepassingen die een grote hoeveelheid data nodig hebben.
 3. Flexibiliteit: Radar niveaumeters kunnen worden gebruikt om verschillende vloeistoffen en vaste stoffen te meten. Ook zijn ze compact
  waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes met beperkte ruimte waar andere
  technieken moeilijk toepasbaar zijn.

Onze oplossing voor mobiele cement silo’s op locatie.