Brandstofverbruik en uitstoot in de scheepvaart

Brandstofverbruik en emissie beheersen
Brandstofverbruik is een belangrijke kostenpost voor een schip. Tegelijkertijd is het een goede manier om de uitstoot van schadelijke stoffen te berekenen. Omdat brandstof zo’n grote uitgave is, is het essentieel om het verbruik goed te meten en te controleren.
Door inzicht te krijgen in het brandstofverbruik onder verschillende omstandigheden, zoals belading, weer en stroming, kan niet alleen het verbruik, maar ook de uitstoot worden verminderd. Onze brandstof-meetsystemen verzamelen langdurig data. In combinatie met andere factoren geeft dit een compleet beeld van zowel verbruik als emissie.
Onze expert spreken?
Realtime inzicht in brandstofverbruik
Schepen varen vaak sneller dan nodig is volgens de planning, wat zorgt voor onnodig brandstofverbruik. Door het actuele brandstofverbruik direct op de brug te tonen, kan de bemanning bewuster omgaan met snelheid en motorvermogen. Dit helpt om brandstof te besparen en kosten te verlagen.
Reken maar eens uit wat een besparing van 5% per jaar oplevert.
Langzamer varen of juist efficiënter?
Sommige rederijen proberen brandstof te besparen met ‘slow steaming’, waarbij de snelheid wordt verlaagd om minder brandstof te verbruiken. Maar om te bewijzen of deze methode echt effectief is, moet het werkelijke brandstofverbruik goed worden berekend.
Naast brandstofverbruik speelt tijd een grote rol in de transportsector. Goederen moeten niet alleen aankomen, maar ook op tijd geleverd worden. Daarom is efficiënt varen binnen het geplande tijdschema de eerste winst. Ons brandstofmeetsysteem helpt bij het vinden van de optimale balans tussen snelheid, aankomsttijd en zo laag mogelijk brandstofverbruik.
Met onze oplossing kan de bemanning vanaf de brug realtime het brandstofverbruik meten en volgen. Zo is direct zichtbaar wat het effect is van een bepaalde snelheid of vaartacties op het verbruik.
Waar ben je naar op zoek?
Bekijk onze FLOMEC FCS-set; een systeem om het brandstofverbruik van grotere dieselmotoren in binnenvaartschepen of generatoren nauwkeurig te berekenen.
Wil je het brandstofverbruik meten en registreren van scheepsmotoren en generatoren? Bekijk dan onze KRAL Smart Solution; een robuust multi engine systeem wat overzicht geeft van het brandstofverbruik en olie-flows bij meerdere motoren.
Maatregelen voor emissiereductie
De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft in 2018 doelen gesteld om de CO2-uitstoot van de scheepvaart te verminderen. Tegen 2050 moet de uitstoot 50% lager zijn dan in 2008.
In 2021 kondigde de Europese Unie (EU) extra maatregelen aan, zoals:
- Accijnzen op scheepsbrandstoffen, waardoor brandstof duurder wordt.
- Een CO2-heffing, waarbij rederijen moeten betalen voor hun uitstoot.
Deze regels zorgen voor extra druk op de scheepvaartsector om duurzamer te werken en efficiënter om te gaan met brandstof.
Hoe kunnen rederijen uitstoot verminderen?
- Langzamer varen (slow steaming) verlaagt het brandstofverbruik.
- Efficiëntere schepen en motoren verbruiken minder brandstof.
- Zeilen of kites op containerschepen om de motor te ondersteunen.
- Elektrisch varen blijkt geen haalbare optie voor grote schepen vanwege de beperkte accucapaciteit.
- Alternatieve brandstoffen zoals LNG, biobrandstof of waterstof worden steeds belangrijker.
Veel van deze oplossingen zijn echter duur of moeilijk toe te passen. Daarom kiezen veel rederijen er (nog) niet voor. Toch wordt een eenvoudige aanpassing, retrofit, vaak over het hoofd gezien. Hiermee kan al veel bespaard worden op zowel brandstofkosten als uitstoot.
Wat is retrofit?
Retrofit betekent letterlijk ‘achteraf inbouwen’ en staat voor het toevoegen van nieuwe technologie of functies aan oudere systemen. In het geval van machines en werktuigen staat retrofit dus voor het aanpassen van ouder materieel zodat deze weer voldoen aan de moderne eisen. Denk hierbij aan technologische en duurzaamheidseisen of wet- en regelgeving voor lagere emissies.
Deze eenvoudige inbouw zorgt voor grote winst
Onze brandstofmeetsystemen kunnen eenvoudig in bestaande schepen worden ingebouwd en leveren direct resultaat.
- In de brandstofleidingen van de motor plaatsen we flowmeters.
- Standaard wordt er één meter geplaatst voor de aanvoer en één voor de retour.
- Bij meerdere motoren kunnen tot wel 32 meters worden gekoppeld via Modbus.
- Alle meters worden met één kabel verbonden aan de weergaveapparatuur op de brug.
Deze oplossing biedt realtime inzicht in brandstofverbruik, waardoor schepen efficiënter kunnen varen en de uitstoot direct vermindert.

[ case ]
Onze innovatieve brandstofverbruiksmeting werd geplaatst in deze hypermoderne schepen.
Onboard is een Nederlands technologiebedrijf dat de maritieme sector wil digitaliseren door schepen, bemanning en waloperaties te koppelen aan de cloud en de toeleveringsketen. Onze KRAL smart solution biedt Onboard alle data m.b.t. verbruik en emissie.
Uitstoot scheepvaart
Wereldwijd is scheepvaart de grootste transportentiteit; 90% van alle goederenstromen wordt via scheepvaart uitgevoerd. Schepen worden steeds duurzamer gebouwd, een brandstofmeetsysteem is een essentieel onderdeel. Voor bestaande oudere schepen loont het extra om brandstof te meten omdat deze schepen vaak minder efficiënt zijn dan nieuwe schepen. Het meten van brandstof biedt een uitstekende basis voor het berekenen van uitstoot van schadelijke stoffen.
Stookolie bevat percentages milieuonvriendelijke stoffen, waardoor er fijnstof, roet, stikstof, zwavel en CO2 in het milieu terecht komen. Onze oplossing biedt inzicht zodat – zelfs bij oude schepen – de uitstoot van deze schadelijke stoffen kunnen worden verminderd.
Betrouwbare emissieberekening
Onnauwkeurige ECU-berekeningen zijn niet geschikt voor een precieze emissieberekening. Een ECU (Engine Control Unit) bepaalt het brandstofverbruik via software van de motorfabrikant en gebruikt hiervoor gegevens van sensoren en berekeningen.
Belangrijk om te weten: deze ECU-berekeningen zijn gebaseerd op een nieuwe motor onder ideale omstandigheden. In de praktijk, vooral bij oudere motoren, wijken deze waarden vaak af van de werkelijkheid.
Onze Intercontrol verbruiksmeters geven een exact totaaloverzicht van het brandstofverbruik over een door jou gekozen periode. Dit maakt het niet alleen mogelijk om het werkelijke verbruik aan te tonen, maar biedt ook een betrouwbare basis voor een emissieberekening – gebaseerd op de daadwerkelijk verbruikte brandstof.
Scheepsmotoren tunen met onze draagbare oplossing
Onze portable brandstofverbruiksmeting is bij de inbedrijfname en controle van scheepsmotoren een waardevol hulpmiddel. Ideaal bij het afstellen en tunen; denk aan controle na revisie, benchmarking voor additief, commissioning-doeleinden en proefvaren met nieuwe schepen.
Bekijk onderstaande film; voor meer info over de koffer klik je hier!
Betrouwbare apparatuur en advies
Intercontrol biedt een assortiment van innovatieve verbruiksmeters en flowcomputers; een compleet aanbod van betrouwbare instrumenten. Deze kunnen eenvoudig worden ingebouwd en zijn bestand tegen de omstandigheden aan boord in een machinekamer. Zoek je advies specifiek voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.