Waterstoffluoride (HF) is een zeer giftig, bijtend zuur waarbij in geconcentreerde oplossing vrijwel ieder anorganisch oxide kan worden opgelost. Eventuele lekkage van deze gevaarlijke chemische stof vormt een groot risico voor de omgeving van een raffinaderij. Met onze oplossing is een lek – zelfs het allerkleinste – snel en eenvoudig te traceren.
Signaalverf voor lekdetectie van waterstoffluoride en andere zuren
Ons product is speciaal ontwikkelt voor raffinaderijen en is de meest eenvoudige oplossing om zelfs maar het kleinste HF-uitstoot direct te signaleren. Het biedt onmiddellijke lekdetectie dankzij deze verkleurende verf.
De gele substantie verandert direct in rood als het in contact komt met het zure HF. Bekijk het filmpje waarin de werking van de coating verbluffend eenvoudig wordt gedemonstreerd.
Voorkom ernstige chemische lekkages door pijpleidingen te verven met deze lekdetectieverf.
Onze expert spreken?
On Guard signaalverf voor zuurlekdetectie
Met On Guard-signaalverf signaleer je onmiddellijk lekkage van waterstoffluoride (HF-zuur) bij alkyleringsinstallaties, waardoor aardolieraffinaderijen hun fabrieken veiliger kunnen laten werken en tegelijkertijd het milieu beschermen.
On Guard heeft speciaal voor deze taak een signaalkleur ontwikkeld, die zelfs bij de geringste verontreiniging met zuren of logen een optische kleurverandering veroorzaakt. In het geval van zuren verandert dit van geel in rood en van basen in blauw.
Zo kunnen afsluiters, flensverbindingen, lasnaden en andere mogelijke lekpunten permanent worden geverfd of gespoten en zijn ze direct klaar voor lekcontrole. Lekkages – zelfs de allerkleinste – zijn vanaf dan direct en eenvoudig op te sporen.
Waarom gebruiken raffinaderijen waterstoffluoride?
Waterstoffluoride wordt toegepast als katalysator in olieraffinaderijen. Bijvoorbeeld bij de raffinage van aardolie om onzuiverheden zoals water, kooldioxide en sulfiden uit aardolie te verwijderen. Maar ook tijdens de productie van hoog octaan-benzine vanuit de C4-fractie of bij de productie van synthetische brandstoffen, zoals ethyleenglycol en di-ethylether. Deze brandstoffen worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals de productie van kunststoffen, polyestervezels en antivriesmiddelen.
De zware gevolgen van een waterstoffluoride lek
Raffinaderijen zijn primair zelf verantwoordelijk voor het milieu en de veiligheid in en om het bedrijf. Een lekkage van een leiding met deze giftige en hevig stinkende chemische stof heeft grote gevolgen voor de omgeving: denk aan het gevaar voor de persoonlijke veiligheid van medewerkers en omwonenden, het verkeer en het milieu.
Een ernstig incident met deze bijtende stof zal op zijn minst leiden tot onderzoek, extra inspecties en verscherpt toezicht. Om nog maar niet te spreken over de productie die weken stil kan komen liggen. Reden genoeg om deze risico’s zo veel mogelijk te willen inperken.
Waterstoffluoride (HF zuur) – de risico’s
- Waterstoffluoride – of HF zuur – is een zeer giftig, bijtend product, ook bij lage concentraties tussen 1% en 7%.
- De stof is een sterk zuur en reageert heftig met vele metalen onder vorming van brandbaar gas.
- Waterstoffluoride tast glas en ander silicaathoudende materialen aan.
- Waterstoffluoride tast polyetheen aan.
- De stof vormt aan de lucht bijtende zuurnevels die zwaarder zijn dan lucht en zich zo over de grond verspreiden.
- Waterstoffluoride verdampt bij ca. 20°C, kamertemperatuur, wat zeer snel kan leiden tot een voor de gezondheid gevaarlijke concentratie in de lucht.
- De stof werkt bijtend op de ogen, de huid, de slijmvliezen van mond- en keelholte. Bij huidcontact treedt voelbare beschadiging pas met enige vertraging op: Een deel van het product dringt diep door in de huid en het onderliggend weefsel en de weefselvernietigende werking van waterstoffluoride kan heel lang doorgaan.
- Bij ogenblikkelijke blootstelling aan 8000 ppm is er kans op dodelijke afloop.
Kleine HF zuur lekkages zijn lastig op te sporen
Bij het bedienen van (chemische) installaties die gevaarlijke zuren of logen verwerken, moet de dichtheid van alle elementen (afsluiters, flensverbindingen, lasnaden, etc) worden gewaarborgd. Maar dit is arbeidsintensief en gaat gepaard met hoge kosten. Daarom is het doorlopend bewaken en detecteren van zelfs de kleinste lekken in het systeem is niet altijd mogelijk. Ook omdat kleine lekken vaak niet ‘druipen’ en daarom niet optisch of door sensoren kunnen worden gedetecteerd, vooral in complexe systemen. Maar met onze eenvoudige, doeltreffende oplossing is dat eenvoudigweg verleden tijd.