Rioolwaterzuivering (RWZI)

Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) moeten 24/7 operationeel zijn. We vertellen in dit dossier hoe onze instrumenten hier in elke fase van het zuiveringsproces aan bijdragen.

Dit betekenen wij voor onze RWZI klanten

In het geval van de behandeling en zuivering van afvalwater, ligt onze focus voornamelijk op de flowmeting van natte stromen, luchtstroming en biogas.

De belangrijkste toepassingen van onze meters in de afvalwateromgeving zijn dan ook in onderstaande fases:

Daarnaast bieden wij ook voor de meting van slib en de bezinkselniveaus zeer nauwkeurige instrumenten.

Voor elke fase de juiste meet- en regeltechniek

waterschap rijn ijssel
waterschap brabantse delta
waterschap vallei en veluwe
waterschap vechtstromen
logo waterschap waterstromen
Deze RWZI’s vertrouwen op ons
waterschap rijn ijssel
waterschap vallei en veluwe
waterschap brabantse delta
waterschap vechtstromen
logo waterschap waterstromen
Afvalwater influent
4X3 influent afvalwater

Hoe meet je het ruwe afvalwater dat een RWZI instroomt? We vertellen over onze oplossingen.

Beluchting
4X3 beluchting slib RWZI

Hoe laat je biologische processen maximaal renderen, maar zonder excessieve kosten.

Vergisting
RWZI vergister

Hoe optimaliseer je het vergistingsproces en maximaliseer je de biogasproductie.

Afvalwater effluent
effluent behandeld water RWZI

Waarom RWZI’s het debiet van behandeld en gereinigd water moeten weten.

De evolutie van rioolwaterzuivering – van afval tot energie

Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) werden ooit bedacht om afval- en rioolwater van o.a. voedselresten, menselijke uitwerpselen en chemische middelen te zuiveren. Zo wilde men een gereinigde afvalstroom creëren om watervervuiling te reduceren en het milieu beschermen – en dat is trouwens nog steeds het primaire doel.

Maar eind 20e eeuw ontstond door een groeiend energie- en milieubewustzijn het besef dat er misschien nog wel meer mogelijk was met deze constante afvalstroom.

Door verschillende technologische ontwikkelingen ontstonden er namelijk nieuwe mogelijkheden; bijvoorbeeld op het gebied van vergisting en mestverwerking. Nu werd het opeens mogelijk om zelf biogas te produceren en te hergebruiken. En ook kon men uit de restanten van het zuiveringsproces kunstmest produceren.

Inmiddels zijn RWZI’s dan ook uitgegroeid tot zelfvoorzienende chemische en biologische reinigingsfabrieken, boordevol innovaties en techniek.

De gereedschapskist van een RWZI

De meet en regelinstrumenten die worden gebruikt zijn in eerste instantie belangrijk voor de operationele efficiëntie van de RWZI en het behalen van milieudoelstellingen. Door het constant monitoren en controleren van verschillende aspecten van het zuiveringsproces, worden verontreinigingen gedetecteerd en de behandeling geoptimaliseerd.

Er wordt op specifieke parameters gemeten zoals pH, zuurstofgehalte, temperatuur, turbiditeit, chemicaliën, stikstof- en fosforconcentraties en er wordt een scala aan meetinstrumenten ingezet: o.a. pH-meters, DO meters (Dissolved Oxygen), Conductiviteitsmeters, Turbiditeitsmeters, Ammonium-, nitraat- en fosfaatmeters en verschillende soorten flowmeters.

De data die deze meetinstrumenten verzamelen worden vervolgens geanalyseerd en gevisualiseerd. En dat is niet alleen om inzicht te krijgen in de prestaties van de RWZI, maar ook om besluitvorming te ondersteunen.