PD-meter; wat zijn de voordelen?

PD-meters kunnen hoge en variabele viscositeiten meten. Maar welke argumenten zijn er nog meer om voor een PD-meter kiezen?
Een PD-meter – voluit Positive Displacement flowmeter – maakt gebruik van een oude, beproefde meettechnologie voor het meten van vloeistoffen. We leggen in dit artikel uit hoe dit instrument werkt en wat de belangrijkste voordelen voor de moderne industrie zijn.

Het principe

De positive displacement flowmeter (lett. positieve verplaatsing) meet de vloeistof in afgepaste volumes. Dat werkt zo: de vloeistof stroomt een kamer van de meter binnen waarna deze wordt afgesloten. Zodra de kamer vol is wordt er een elektronische puls geproduceerd of een tandwiel aangedreven om het volume te registreren wanneer het de kamer verlaat.

Je kan het als volgt vergelijken: als je elke keer dat een emmer tot de rand gevuld is registreert; dan is het totale volume van de vloeistof de som van het aantal gevulde emmers – snap je het nog? πŸ™‚ In een meer complexe meter kunnen de afzonderlijke volumes die elke keer passeren worden opgeteld om het totale volume te verkrijgen dat door de meter gaat.

pd meter (positive displacement flowmeter) - het werkings-principe

Welk type flowmeters maken gebruik van het positive displacement-principe?

De belangrijkste voordelen van een pd-meter

  • PD-meters kunnen hoge en variabele viscositeiten meten.
    Door temperatuurschommelingen kan de viscositeit van de te meten vloeistof veranderen. Dat kan vervolgens weer onnauwkeurigheid bij andere instrumenten veroorzaken, met name bij inferentiemeters. Verdringingsmeters meten echter discrete volumes bij elke puls en worden dus niet beΓ―nvloed door deze veranderingen.
  • PD-meters werken bij zeer lage debieten met zeer viskeuze vloeistoffen zoals oliΓ«n en vetten zonder verlies van nauwkeurigheid.
  • Stromingsconditionering is niet nodig. InferentiΓ«le meters hebben daarentegen vaak rechte pijpstukken aan weerszijden nodig om betrouwbare metingen te garanderen.
  • Het mechanisch ontwerp van een verdringingsmeter biedt veel mogelijkheden. Het kan worden bediend met een spanningspulssignaal of met mechanische registers zonder elektrisch vermogensvereiste. Daardoor is het een ideaal instrument voor afgelegen locaties met lage onderhoudsvereisten.
  • Verdringingsmeters zijn robuust, kunnen werken met geluids- en trillingsniveaus en kunnen zonder enig onderhoud blijven functioneren. Ze bieden een hoge nauwkeurigheid en turndown-ratio tegen aantrekkelijke economische kosten.

Bekijk onze PD-meters

Wanneer gebruik je een PD-meter?

Dit type flowmeter is het meest geschikt voor stroperige, schone vloeistoffen die de bewegende delen van het meetinstrument meteen kunnen smeren. Toepassingen met brandstoffen, oliΓ«n en vetten zijn dan ook het meest logisch.

PD-meters worden bijvoorbeeld gebruikt om het brandstofverbruik van dieselgeneratoren voor mijnbouw- en bouwlocaties te monitoren. Kleine ovale tandwielmeters worden gebruikt in brandstofterminals voor het mengen van additieven voor brandstoffen, zoals anti-icing middelen, verbrandingsmodificatoren, corrosieremmers en antioxidanten. Maar ze worden ook ingezet bij voorraadbeheer van chemicaliΓ«n, variΓ«rend van wasmiddelen en deodorantia tot laaggeconcentreerde bijtende en zure oplossingen.

Hoewel verdringermeters dus het meest geschikt zijn voor toepassingen met viskeuze vloeistoffen, kunnen ze ook worden gebruikt voor het doseren van vloeistoffen met een lage viscositeit, zoals water, alcohol en organische oplosmiddelen. Maar omdat deze vloeistoffen doorgaans een slechte smering hebben, kan de meter een grotere mechanische slijtage ervaren. Als in dergelijke gevallen de standaard rotoren worden vervangen door rotoren van ander materiaal – zoals zelfsmerende kunststof of keramiek – dan kan de pd-meter ook voor deze toepassingen een zeer geschikte oplossing zijn.

Door de precisie en hoge pulsresolutie is de meter ook geschikt voor het doseren van kleine exacte volumes en voor sommige voedselverwerkingen met eetbare oliΓ«n, honing, melasse en chocolade.

Meer nieuwsberichten